پروتکل zigbee
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و توسعه یافتن سیستم های هوشمند سازی ساختمان ها، افراد همواره به دنبال کسب اطلاعات در رابطه با روش های هوشمند سازی دستگاه ها و سیستم های الکتریکی و همچنین نحوه کنترل نمودن آن ها هستند. اگر علاقه مند به حوزه تکنولوژی و نحوه کارکرد خانه های هوشمند هستید قطعا پروتکل zigbee به گوشتان خورده است! در رابطه با اینکه پروتکل زیگبی چیست میتوانیم به صورت کلی یک تعریفی خلاصه و ساده داشته باشیم. تمامی سیستم ها و وسایل خانه از طریق یک شبکه و بستر مرکزی اطلاعات را دریافت کرده و آن را به کاربر ارسال می نمایند.
پروتکل خانه هوشمند در واقع بستری می باشد که اشیاء و دستگاه های خانه به آن متصل شده و با استفاده از آن ورودی و خروجی آنها دریافت می شود. پروتکل زیگبی نیز یکی از انواع این پروتکل ها می باشد که در مقایسه با سایر پروتکل های خانه هوشمند مانند وای فای دارای مزایا و ویژگی های بیشتری می باشد که در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل پروتکل zigbee بپردازیم.
مطالبی که در این صفحه خواهید خواند:
پروتکل زیگبی
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، تمامی سیستم هایی که هوشمند سازی شده باشند نیاز به یک بستر برای دریافت اطلاعات و ارسال آن ها هستند. به عنوان مثال یک سیستم گرمایشی هوشمند خانه برای اینکه میزان بالا بودن دما را به کاربر و صاحبان اطلاع دهد نیاز به یک بستر و شبکه مرکزی داشته تا بتواند این اطلاعات را منتقل نماید. به این بستر در تکنولوژی هوشمند سازی ساختمان پروتکل گفته میشود.
با به روز شدن و گسترش فناوری های مربوط به خانه هوشمند، پروتکل های مختلفی با نام های خاص تولید شده اند که یکی از بهترین آن ها پروتکل زیگبی می باشد. پروتکل زیگبی این امکان را به کاربران میدهد تا بتوانند به راحتی و از راه دور تمامی بخش های مختلف خانه را مدیریت و کنترل نمایند. یکی از اصلی ترین و مهم ترین ویژگی های پروتکل زیگبی این است که پروتکل zigbee در خانه هوشمند باعث کاهش میزان مصرف انرژی شده و در نتیجه به کاهش هزینه های ناشی از مصرف برق کمک میکند.
لازم به ذکر است با استفاده از این پروتکل تمامی تجهیزات هوشمند سازی خانه میتوانند اطلاعات و پیام ها را دریافت نموده و به کاربر ارسال نمایند. از جمله شناخته شده ترین و کم هزینه ترین انواع پروتکل های خانه هوشمند در جهان پروتکل زیگ بی و پروتکل Z-Wave می باشد.
تکنولوژی زیگبی در انواع پرده هوشمند و همچنین سیستم های امنیتی خانه مانند دوربین ها و حسگر ها قابل استفاده بوده و بدون نیاز به اینترنت این امکان را به صاحبان میدهد تا بتوانند سناریو مورد نظر خود را روی این اشیاء اجرا نمایند.
یکی از مهم ترین ویژگی های پروتکل زیگبی این مورد می باشد که در پروتکل زیگبی میتوانید به تعداد دستگاههای متصل به صورت نامحدود بیافزایید که همین امر باعث شده است تا پروتکل zigbee در خانه هوشمند در دسته محبوب ترین ها قرار بگیرد. در ادامه در رابطه با فناوری هوشمند زیگبی صحبت کرده ایم.
پروتکل zigbee در خانه هوشمند
از جمله اطلاعاتی که باید در رابطه با فناوری هوشمند زیگبی بدانید این است که ارتباط زیگبی پروتکلی مبتنی بر استاندارد IEEE 802.15.4 بوده و اغلب برای ایجاد ارتباط میان دستگاه ها و سیستم های هوشمند که به پهنای باند آن ها زیاد نمی باشد مورد استفاده قرار گرفته و بهترین و مقرون به صرفه ترین جایگزین برای Wi-Fi و Bluetooth می باشد.
پروتکل zigbee در سیستم خانه هوشمند وایرلس دارای عملکرد متغیری بوده و این امکان را به اشیاء میدهد تا در صورت عدم مشترک بودن شرکت سازنده آن ها نیز به صورت مشترک قابل کنترل و مدیریت باشند.
از پروتکل و تکنولوژی زیگبی در انواع اتوماسیون خانگی، اتوماسیون ساختمان، کنترل صنعتی، مراقبتهای بهداشتی و شبکه هوشمند استفاده میشود. به دلیل هزینه کم آن و همچنین عمر طولانی همواره اولین انتخاب افرادی می باشد که به دنبال هوشمند سازی منزل خود هستند. پروتکل zigbee در خانه هوشمند اولین بار در سال ۱۹۹۷ توسط مهندسین تولید شد تا بتواند بدون نیاز به اعمال تنظیمات اضافی و یا استفاده نمودن از مدیر شبکه به طور خودکار سیستم ها و اشیاء را سازماندهی نماید.
استاندارد IEEE 802.15.4 در سال 2003 میلادی توسط مهندسین با هدف ویژه تکمیل شد و در سال 2004 پروتکل Zigbee ایجاد شد. پروتکل zigbee در خانه هوشمند و همچنین کنترل سیستم های گرمایشی و سیستم های نظارتی و امنیتی کاربرد زیادی داشته و همواره هزینه ارتباطات را کاهش و امکان کنترل فرآیندهای صنعتی به صورت مداوم و پایدار را فراهم می نماید.
پروتکل هوشمند سازی زیگبی Zigbee دارای ساختار شبکه انعطافپذیر می باشد و در بین سایر پروتکل ها برق بسیار کمتری را مصرف می نماید. از جمله ویژگی های این پروتکل این است که تعمیر و نگهداری آن بسیار آسان بوده و همچنین دارای قابلیت پشتیبانی از گره ها تا 6500 گره می باشد.
در رابطه با هزینه پروتکل zigbee در خانه هوشمند نیز باید بگوییم که هزینه پیادهسازی این پروتکل بیسار کم می باشد و شما میتوانید برای کسب اطلاعات در رابطه با این هزینه ها و همچنین هزینه هوشمند سازی ویلا همین حالا با یکی از شماره تلفن های ما تماس بگیرید تا مشاوران ما شما عزیزان را راهنمایی نمایند.
پروتکل zigbee چیست و چگونه خانه هوشمند را کنترل میکند؟
با توجه به گفته های بالا در رابطه با پروتکل zigbee، تمامی سیستم های هوشمند ساختمان و یا هتل ها به یکدیگر متصل بوده و در کنار هم یک شبکه را تولید می نمایند. پروتکل Zigbee در یک شبکه Mesh یا همان مش کار میکند و به دلیل دارا بودن قابلیت امکان اتصال چندین دستگاه الکترونیکی مختلف به یکدیگر برای ایجاد ساختمان هوشمند و خانه هوشمند مناسب ترین گزینه خواهد بود.
در ساختار Full Mesh این پروتکل، هر گره که یک دستگاه الکترونیکی هوشمند را نمایندگی می کند به صورت مستقیم به گره های دیگر شبکه متصل می شود و این امکان را به کاربر میدهد تا بتواند از وضعیت هر یک از سیستم ها و در واقع اشیاء خانه آگاه شود. سه نوع گره مختلف در پروتکل Zigbee وجود دارند که شامل هماهنگ کننده ها، روترها و دستگاه های نهایی می باشند.
پروتکل Zigbee IP استاندارد بهینهشده ای برای شبکههای مش بی سیم مبتنی بر پروتکل IPv6 می باشد و اغلب برای کنترل دستگاههای کم هزینه و کم مصرف مورد استفاده قرار می گیرد.
پیشنهاد میشود اگر نمیدانید knx چیست مقاله مربوطه را مطالعه نمایید تا با پروتکل های خانه هوشمند به صورت جامع آشنا شوید.
شبکه Zigbee دارای حداقل یک هماهنگ کننده می باشد که به صورت کلی وظیفه آن مدیریت و ذخیرهسازی دادههای شبکه بوده که در واقع اصلی ترین بخش از این پروتکل به حساب می آید. روتر نیز در این نوع پروتکل گره های میانی می باشند که دادهها را از یک دستگاه به دستگاه دیگر منتقل می کنند و باعث میشوند تا دستگاه ها و سیستم های مختلف به یکدیگر متصل شده و قابل کنترل باشند.
آخرین بخش از شبکه زیگبی دستگاههای نهایی می باشد، این دستگاه ها دستگاه های الکترونیکی کم مصرف و یا دستگاه های الکتریکی باتری دار می باشند که با هماهنگ کننده ها و روتر ها تبادل برقرار می نمایند.
در پاسخ این سوال که پروتکل zigbee چگونه خانه هوشمند را کنترل میکند؟ باید بگوییم که اولین قدم در استفاده از این پروتکل در خانه هوشمند راه اندازی پروتکل zigbee می باشد. برای راه اندازی پروتکل zigbee ابتدا هاب و یا همان دستگاه پروتکل را در نزدیکی وسایل و اشیاء هوشمند سازی شده قرار میدهیم تا به صورت یک هماهنگ کننده برای کل شبکه خانه هوشمند زیگبی عمل کرده و دستگاههای متصل به شبکه را کنترل نماید.
همچنین دریافت اطلاعات و ارسال فرمان به کاربر نیز از جمله وظایف این پروتکل بوده و باعث میشود تا کاربر قادر به مشاهده بخش های مختلف خانه و مدیریت آن ها باشد.
یکی از نکات دیگری که در رابطه با این پروتکل باید بدانید این است که این پروتکل در مقایسه با سایر پروتکل های خانه هوشمند دارای هزینه ای بسیار کم تر و مقرون به صرفه تر می باشد و در واقع انتخاب و استفاده از این پروتکل هزینه هوشمند سازی خانه را برای شما کاهش خواهد داد.
حال که با معرفی پروتکل و تکنولوژی زیگبی آشنا شدید بهتر است در رابطه با نحوه راه اندازی و استفاده از این پروتکل صحبت کنیم. راه اندازی این پروتکل بسیار آسان بوده و پس از روشن کردن و اتصال هاب به مودم و پریز ، یکی از برنامه های مدیریت شبکه خانه هوشمند زیگبی را در تلفن همراه خود و یا تبلت هوشمند خود را نصب کنید.
پس از نصب نمودن این برنامه در گوشی همراه خود میتوانید در محیط برنامه ه راحتی و اسانی انواع هاب، سنسورها، لامپ و غیره را اضافه نمایید. به صورت کلی استفاده از این پروتکل میتواند به شما کمک کند که در هزینه های ناشی از مصرف برق و انرژی ساختمان کاسته و قادر به مدیریت تمامی بخش های مختلف خانه باشید.
از جمله اطلاعاتی که باید در رابطه با این پروتکل بدانید این است که انواع پروتکل زیگبی شامل Zigbee PRO، Zigbee RF4CE و Zigbee IP می باشند و همچنین شبکه زیگبی در فرکانسهای 868 مگاهرتز، 915 تا 921 مگاهرتز و 2.4 گیگاهرتز کار می کند و سرعت این پروتکل 40 تا 250 کیلو بیت بر ثانیه می باشد.
مزایای پروتکل زیگ بی
پروتکل zigbee تمامی دستگاه های مختلف را به یکدیگر متصل نموده و در واقع یک بستر مشترک برای اشیاء می باشد تا بتوانند با یکدیگر ارتباط پیدا کرده و قادر به ارسال اطلاعات و داده ها به یکدیگر باشند. در هوشمند سازی هتل ها و انواع ساختمان ها از این پروتکل برای کاهش هزینه های برقی استفاده میشود.
از جمله مزایای پروتکل زیگ بی عبارت اند از:
- هزینه راه اندازی پایین
- پایداری زیاد
- قابلیت اطمینان و امنیت بالا
- امکان افزودن دستگاه جدید به صورت نامحدود
از این پورتکل برای کنترل و مدیریت انواع درب اتوماتیک شیشه ای و همچنین سیستم های امنیتی استفاده میشود و با آن میتوانید به صورت آنلاین و تصویری قادر به مشاهده افرادی باشید که نزدیک درب پارکینگ و یا خانه شما میشوند.
لازم به ذکر است، از این پروتکل برای اتصال دوربین های مدار بسته و سیستم های امنیتی و همچنین سنسورهای حرکتی و حسگر ها استفاده میشود. برای هوشمند سازی صفر تا صد خانه مانند سیستم امنیتی هوشمند، قفل دیجیتال درب ورودی، کلید و پریز دیجیتال و تمامی بخش های مختلف خانه میتوان از این پروتکل کاربردی استفاده نمود.
محصولات zigbee چیست؟
ما در فروشگاه همتا تمامی محصولات zigbee را به صورت اورجینال و با گارانتی به مشتریان خود عرضه می نماییم. فروشگاه همتا به عنوان معتبر ترین نمایندگی خانه هوشمند زیگبی در تهران همواره سعی داشته است تا با عرضه نمودن محصولاتی با کیفیت و مقرون به صرفه رضایت مشتریان را جلب نماید. از جمله محصولات محبوب و پر فروش zigbee عبارت اند از:
کلید هوشمند، سنسور هوشمند امنیتی، تجهیزات مراقبتی، انواع تاچ پنل ها و پریز های هوشمند.
با استفاده از کلید پریز های زیگبی میتوانید به راحتی از راه دور قادر به کنترل و مدیریت خاموش روشن کردن چراغ ها باشید و به صورت هوشمند در طول روز سیستم های روشنایی را فعال و یا غیر فعال نمایید.
یکی از مهم ترین ویژگی های محصولات زیگبی این است که دارای هزینه ای کم تر و طول عمر بالاتری نسبت به سایر پروتکل ها می باشد، پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات در رابطه با هزینه طراحی خانه هوشمند و همچنین هزینه محصولات زیگبی با مشاوران ما در فروشگاه همتا تماس بگیرید. از جمله دیگر محصولات zigbee شامل:
- سیستم های گرمایشی هوشمند که دمای خانه یا محل کار را با توجه به ترجیح کاربر، پیشبینی آب و هوا یا دیگر شاخصها تنظیم می کنند.
- انواع سیستم های امنیتی شامل سنسورهای درب و پنجره، سنسورهای حرکت و دوربینهای امنیتی
پروتکل zigbee در دسته پر فروش ترین و پر طرفدار ترین پروتکل های خانه هوشمند قرار میگیرد و بهترین بستر برای اتصال دستگاه ها به یکدیگر می باشد.
سوالات متداول
زیگ بی یکی از جمله بستر ها و شبکه هایی می باشد که تعداد زیادی دستگاه را حتی در صورت عدم مشترک بودن شرکت سازنده آن ها به یکدیگر متصل کرده و باعث میشود تا بتوانند اطلاعات و داده ها را به یکدیگر ارسال نمایند. داخل مقاله در رابطه با پروتکل zigbee به صورت کامل صحبت کرده ایم.
میتوانید برای هوشمند سازی خانه و یا هر ساختمانی از جمله ویلا، هتل و یا حتی کارگاه ها استفاده نمایید و دستگاه های موجود را به یکدیگر متصل کرده و از طریق آن کنترل نمایید.
بله، یکی از اصلی ترین ویژگی های این پروتکل قابلیت و توانایی متصل شدن چندین دستگاه را دارا می باشد و در دسته محبوب ترین و کم هزینه ترین پروتکل ها در هوشمند سازی خانه قرار میگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.